Site icon Innowacyjna Małopolska

Jakie powinno być innowacyjne rolnictwo przyszłości?

foto z konferencji w firmie Amplus

Jakie powinno być innowacyjne rolnictwo przyszłości?

|

fotorelacja z paneli Przy kawie o innowacjach - kosmos i technologie kosmiczne

Innowacja musi być potrzebą, a potrzeby napędzają rozwój innowacji. Współczesną potrzebą jest zdrowa, smaczna i bezpieczna żywność. Innowacje są kluczem do tego, aby żywność produkowana na szeroką skalę taka właśnie była. Koniecznością współczesnego rolnictwa jest także cyfryzacja i robotyzacja ciężkich oraz uciążliwych prac. Nowe technologie muszą wdrażać zarówno duzi producenci, jak i małe gospodarstwa i rolnicy. Tylko to zapewni konkurencyjność oraz umożliwi zatrzymanie młodego pokolenia na wsi.

To jedne z wielu przesłań płynących z pierwszej regionalnej konferencji z cyklu Innowacyjna Małopolska, która odbyła się w siedzibie firmy Amplus – wiodącego producenta i dystrybutora świeżych owoców i warzyw, działającego na rynku od ponad 30 lat. W Prandocinie – miejscu organizacji wydarzenia – Amplus posiada jedną z najnowocześniejszych w Europie baz chłodniczo-przechowalniczych.

Wydarzenie otworzył w imieniu Województwa Małopolskiego Andrzej Bańka – Zastępca Dyrektora Departamentu Nadzoru Właścicielskiego i Gospodarki UMWM.

Odpowiedzą na problemy sektora rolniczego, borykającego się z niedoborem pracowników szczególnie w okresie zbiorów jest Jagobot – robot przeznaczony do zbioru truskawek. O projekcie, zaawansowanej budowie i pracy robota w szklarni opowiedzieli dr inż. Marcin Tomasik oraz mgr inż. Marcin Wąs z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie podczas speechu Innowacje to Wy – inspirujące pomysły na biznes.

Polskie rolnictwo na przestrzeni ostatnich lat przeszło ogromną metamorfozę. Zmiana parku maszynowego, coraz powszechniejsze wykorzystywanie nowoczesnych technologii, wdrażanie cyfryzacji i sztucznej inteligencji w zarządzaniu uprawami. Zmiany są łatwo dostrzegalne w gospodarstwach. O tym jak zmienia się podejście do rolnictwa, upraw, hodowli i przetwórstwa opowiedzieli praktycy i pasjonaci podczas panelu dyskusyjnego pn.: Nowocześnie, smacznie, zdrowo, z troską o środowisko – jak technologia zmienia tradycyjne rolnictwo. W dyskusji udział wzięli: Bartłomiej Skrzydlewski – Prezes Zarządu Amplus, Michał Chwastek – Dyrektor Małopolskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, dr hab. inż. Michał Cupiał – Prof. Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Kierownik Centrum Badawczo-Rozwojowego Rolnictwa 4.0, Agnieszka Sendor – Gospodarstwo Pstrąg Ojcowski oraz Maria Zdebska – Członek Zarządu AgriSmart Sp. z o.o, właściciel firmy MAGI S.C.

Drugą część wydarzenia rozpoczęliśmy rozmową o sukcesji, która jest prawdziwym wyzwaniem,  a także dylematem dla właścicieli chcących przekazać firmę swoim następcom. Podczas eksperckiej rozmowy pt.: Czas sukcesorów – jak innowacje wspierają rozwój firm rodzinnych, nestor Katarzyna Łukasiewicz (Esentio sp. z o.o), podzieliła się osobistym doświadczeniem związanym z przekazaniem sterów w firmie córce.

Następnie Marta Zielińska, Zastępca Dyrektora Departamentu Wystawy Expo w Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu, opowiedziała o znaczeniu oraz możliwościach wsparcia i udziału przedstawicieli branży rolno-spożywczej w ramach programu promocji gospodarczej na Wystawie Światowej Expo 2025 w Osace, Kansai.

Finalnym wystąpieniem była prezentacja dr hab. inż. Piotra Wężyka, prof. UR, nt. wykorzystywania technologii satelitarnych w nowoczesnym rolnictwie. Profesor udowodnił, że nie należy bać się technologii kosmicznych. Korzystamy z nich na co dzień. Służą one naszej wygodzie, optymalizacji kosztów, a także ochronie przyrody i zasobów naturalnych.

Podczas całego wydarzenia uczestnicy mogli skorzystać z punktów konsultacyjno-informacyjnych Funduszy Europejskich dla Małopolski, Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu.

Przysłowiową „wisienką na torcie” była możliwość zobaczenia w rzeczywistości jak technologia zmienia oblicze współczesnego rolnictwa. Uczestnicy mogli zobaczyć i zwiedzić nowoczesną, w pełni zautomatyzowanąc, szklarnię tunelową uprawy truskawki, należącą do firmy Amplus.

Wydarzenie finansowane z projektu: Zbudowanie systemu koordynacji i monitorowania regionalnych działań na rzecz kształcenia zawodowego, szkolnictwa wyższego oraz uczenia się przez całe życie, w tym uczenia się dorosłych przedsięwzięcie realizowane w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności – Komponent A „Odporność i konkurencyjność gospodarki”, inwestycja A3.1.1.

 

Exit mobile version